HACCP Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli
System Bezpieczeństwa Żywności HACCP jest jednym z nielicznych narzędzi, które są przedmiotem wymagań unijnych i polskich przepisów prawa.

Oferujemy pomoc w opracowaniu i wdrożeniu systemu zapewnienia bezpieczeństwa żywności HACCP – Hazard Analysis and Critical Control Point (Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli).
Nasza pomoc składa się z następujących etapów:
– Przeprowadzenia przeglądu wstępnego polegającego na przeglądzie istniejącej dokumentacji.
– Powołania Zespołu ds. HACCP.
– Szkolenia wewntrznego przyblizające zasad HACCP, GHP, GMP oraz wymagania prawa żywnościowego.
– Przeprowadzenia i udokumentowania analizy HACCP opartej na siedmiu zasadach, które określają jak udoskonalać, realizować i utrzymywać skuteczność systemu zapewniającego produkcję bezpiecznej żywności:
1. opis produktu wraz z zidentyfikowaniem zamierzonego sposobu ich użycia;
2. opracowanie i/lub weryfikacja schematów technologicznych;
3. identyfikacja zagrożeń;
4. wyznaczenie Krytycznych Punktów Kontroli – KPK;
5. określenie limitów krytycznych dla każdego KPK;
6. określenie sposobu i częstotliwości monitorowania KPK;
7. określenie działań naprawczych dla poszczególnych punktów.
– Opracowanie dokumentów systemowych (Księga HACCP, procedury, instrukcje, formularze).
– Przeprowadzenie auditu wewnętrznego Systemu Bezpieczeństwa Żywności HACCP wdrożonego w organizacji.
Korzyści z posiadania Systemu HACCP:
– łatwy do zastosowania i zrozumienia
– zapobiega problemom w uzyskaniu bezpiecznego produktu
– przewiduje możliwe zagrożenia, a nie opiera się na doświadczeniu wynikającym z niepowodzeń
– ogranicza potrzebę końcowej kontroli wyrobu
– pozwala spełnić wymagania prawne produkcji bezpiecznej żywności
– może być zastosowany na wszystkich etapach procesu produkcji żywności
Zainteresowała Cię nasza oferta? Skontaktuj się z nami!
KONTAKT
tel. (+48 22) 290 38 83
fax. (+ 48 22) 290 38 83
e-mail: biuro@dgc.pl
Zapisz się na newsletter